Wanneer spreken we van een mineraal, kristal of edelsteen?

Wat is het verschil tussen een mineraal, edelsteen en een kristal?

Hoewel de benamingen van edelstenen, kristallen en mineralen vaak door elkaar gebruikt worden, zijn er belangrijke verschillen tussen deze drie. We gaan hier dieper op in, zodat je precies weet wat het verschil is. Laten we beginnen met kristallen.

Wat is een kristal?

Een kristal is een vaste stof met een georganiseerde structuur. Dat betekent dat de atomen op een nauwkeurige afstand en onder zeer precieze hoeken van elkaar staan en zo een kristal kunnen vormen. Er zijn verschillende vormen van kristallen, zoals suikerkristallen, ijskristallen of mineralogische kristallen. Voorbeelden van mineralogische kristallen zijn bergkristal, amethist, citrien, calciet en robijn.

Wat is een mineraal?

Mineralen zijn niet-organische en van nature voorkomende stoffen met een kristallijne structuur. Dit betekent dat je het hebt over een mineraal als deze van nature voorkomt, niet door de mens gemaakt is en geen organische stoffen bevat. Ieder mineraal heeft een eigen kristalstructuur en chemische samenstelling. Mineralen worden geïdentificeerd door zeven eigenschappen: kleur, glans, hardheid, streepkleur, splijting, breukvlak en kristalvorm.

Wat is een gesteente?

Gesteenten zijn vaste combinaties van meerdere mineralen die in de natuur voorkomen. Bekende gesteenten zijn bijvoorbeeld graniet, marmer of Lapis Lazuli. Er zijn 7 gesteente-vormende mineralen die voorkomen in 90% van alle stenen op aarde, dit zijn: calciet, kwarts, mica veldspaat, amfibolen, pyroxenen en olivijn. We onderscheiden in gesteenten drie hoofdgroepen: stollingsgesteente, sedimentair gesteente en metamorf gesteente.

Wat is een edelsteen?

Edelstenen worden gebruikt voor sieraden of sierobjecten. In de edelsteenkunde wordt naar de volgende eigenschappen gekeken: schoonheid, duurzaamheid en zeldzaamheid. Edelstenen hebben altijd een minerale oorsprong en worden door slijpen of polijsten tot sieraad of sierobject verwerkt.

We hopen dat je nu een duidelijk beeld hebt van het verschil tussen mineralen, kristallen en edelstenen. Verkoop je ze zelf ook wel eens? Kom dan langs en maak een afspraak in onze edelstenen-/ kristallen-/ mineralengroothandel.

3 gedachten over “Wanneer spreken we van een mineraal, kristal of edelsteen?”

  1. Pingback: Hoe doe je dat? Mineralen en kristallen inkopen groothandel

  2. Pingback: Top 5 redenen om de Mineralengroothandel te bezoeken

  3. Pingback: Amethist, een ontdekkingstocht door het hart van Brazilië

Reacties zijn gesloten.