Mineralen inkopen bij de groothandel, hoe doe je dat?

Mineralen en kristallen inkopen bij de groothandel

Jij bent dol op kristallen, mineralen en alles wat hiermee te maken heeft. Je hebt al regelmatig kristallen gekocht en misschien heb je ze zelfs al wel eens verkocht via Marktplaats of Instagram. Maar je zou het leuk vinden om er meer mee te doen. Misschien met een webshop of op Social Media? Of lijkt het je leuk om op een mineralenbeurs of markt te staan? En waar kan je de kristallen inkopen zodat je er ook nog wat mee kunt verdienen? Als je met deze vragen zit, lees dan verder hoe we stap voor stap uitleggen hoe jij je eigen kristallen business kunt opzetten.

Stap 1: Weet wat je wilt

Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan wat je leuk vindt en hoeveel tijd je daarin wilt steken. Wil je bijvoorbeeld verkopen via Social Media of liever face-to-face? Misschien wil je de verkoop wel combineren met een consult of behandeling. Maak een lijstje met de dingen die je wel en niet graag doet en beslis welke vorm bij jou past.

Stap 2: Bedrijfsnaam opzetten

Natuurlijk wil je een pakkende bedrijfsnaam die bij jou past. Google eerst of deze echt uniek is en check op www.kvk.nl of de bedrijfsnaam nog niet bestaat. Als dit zo is, kun je jouw bedrijfsnaam als domein claimen en de Social Media pagina’s opzetten. Het is aan te raden om ook in dit stadium een profiel van je doelgroep te maken. Als je weet wie je (potentiële) klanten zijn, kan een pakkende naam je een flinke boost geven.

Stap 3: een ondernemingsvorm kiezen

Het is tijd om een ondernemingsvorm te kiezen nu je weet wat je wil gaan doen en je een unieke bedrijfsnaam hebt. Het meest voor de hand liggende is een eenmanszaak als je dit alleen doet. Ga vervolgens naar de Kamer van Koophandel om je bedrijf in te schrijven. Door dit te doen, krijg je ook een BTW-nummer. Als je net begint, kun je kiezen om BTW-plichtig te zijn of gebruik te maken van de KOR regeling. Bekijk goed welke optie jou het meest voordelig uitkomt; beide hebben voor- en nadelen.

Stap 4: De juiste formule hanteren

Nu je je hebt ingeschreven ben je klaar om te starten. Denk goed na over wat je doelen zijn.Hoeveel omzet wil je gaan doen met je nieuwe bedrijf en hoeveel wil je hiermee gaan verdienen? Het is aan te raden om een formule te maken om je verkoopprijs te bepalen.

Voorbeeld: Stel je hebt je bedrijf naast je baan en wil wat extra’s verdienen voor leuke dingen. Je stelt jezelf als doel om dit jaar €5.000 hieraan te verdienen. Je hebt voor jezelf de volgende formule in gedachte: Inkoop x 2 + BTW = verkoopprijs. Je vaste kosten bedragen dit jaar €500,- voor hosting van de website en wat online advertenties of het huren van een marktkraam. Om €5.000,- (voor belasting) over te houden dien je dan voor €12.705,- te verkopen. Dit is zo’n goede €1.000 per maand. Dit is als volgt opgebouwd: Inkoop: €5.000 + Marge €5.000 + Kosten €500 = €10.500 waar je de BTW bij moet tellen van €2.205 voor een totaal van €12.705.

Als je de formule aanpast worden de getallen ook anders. Stel je rekent met de formule inkoop x 3 + BTW, dan kom je met dezelfde kosten op een bedrag van €9.680,- om te verkopen terwijl je winst gelijk blijft. Welke formule voor jou het beste werkt hangt helemaal af aan wie je het verkoopt en hoe hoog je concurrentie is. Doorgaans wordt er in een lifestyle winkel veel meer betaald voor een kristal dan op een vlooienmarkt.

Stap 5: Mineralen en kristallen inkopen

Nu is het tijd om inkopen te gaan doen. In ons voorbeeld zie je dat er voor € 5.000,- ingekocht moet worden. Dit hoeft natuurlijk niet in één keer. Je kunt dit verspreiden over het jaar door middel van verschillende aankoopmomenten. Echter is het wel goed om te weten hoeveel je nodig hebt om je doelen te behalen. Als je voor € 100,- inkoopt, is het onrealistisch om te denken dat je hier € 1.000,- mee gaat verdienen. En waar ga je dan inkopen? Er zijn een aantal mogelijkheden:

 • bij een groothandel.
 • op beurzen (in binnen- of buitenland).
 • direct in het buitenland.

Mineralen kopen bij de kristallengroothandel

Het inkopen bij een groothandel in Nederland kent verschillende voordelen en nadelen. Allereerst is het fijn dat je naar een fysieke locatie kan waar alles uitgestald is, zodat je kan zien wat je koopt. Je wordt geholpen in het Nederlands en je kunt vragen stellen. Een groothandel koopt groot in, zodat hij jou goede prijzen kan bieden waar je een goede winstmarge op kan maken. Neem daarom ook altijd je formule mee om te bekijken of jij het kan verkopen. Kijk of je per KG kan inkopen, maar toch individuele stukken uit kan zoeken. Zo krijg je een goede prijs en kan je de mooiste stukken uitzoeken zonder dat daar al een extra marge op zit. Dit kan jij mooi in je voordeel gebruiken. Kijk verder of er een minimum orderbedrag wordt gerekend. Dit lijkt in eerste instantie vervelend, maar is juist in je voordeel. Hoe hoger het minimum orderbedrag, hoe kleiner de kans dat jouw klanten ook hier terecht kunnen. Tevens kan je kijken of een privéafspraak mogelijk is, dit geeft je alle tijd en rust om rond te kijken en geeft je de gelegenheid om de groothandel en de personen hierachter te leren kennen. Een goede band is in de kristallenwereld waardevol! Samenvattend kan je letten op de volgende punten:

 • Zorg ervoor dat je de locatie kunt bezoeken.
 • Zorg ervoor dat je je stukken individueel kunt uitzoeken tegen KG prijzen.
 • Let erop of er een minimum inkoopbedrag geldt.
 • Controleer of je rustig langs kunt komen, zodat je niet gehaast hoeft te kopen; het is tenslotte jouw bedrijf!

Kristallen kopen op beurzen

Natuurlijk kun je ook beurzen bezoeken om te kopen. In Nederland zijn er geen mineralenbeurzen die bedrijfsdagen hebben. De meeste kramen zijn hierdoor ingericht voor particuliere verkoop. Wees hier scherp op als je via een beurs je spullen wil kopen. Er kunnen zeker goede aanbiedingen tussen zitten die voor jou interessant zijn. Neem daarom ook altijd je formule mee en bedenk of jij het kristal kunt verkopen voor de gewenste verkoopprijs. In het buitenland zijn er wel mineralenbeurzen met bedrijfsdagen. Een mooi voorbeeld hiervan is de mineralenbeurs in Sainte Marie aux Mines in Frankrijk.

Kristallen kopen rechtstreeks in het buitenland

Je bent ze vast al wel eens tegengekomen op Facebook, TikTok of Instagram: kristallenverkopers uit Pakistan, Indonesië of China waar je rechtstreeks bij kan kopen. Vaak houden ze dan een ‘live show’ waarbij je kristallen kan claimen. De prijzen zijn gunstig en verzending is in veel gevallen gratis. Dit lijkt zeer aantrekkelijk, maar het is wel van belang om een aantal zaken goed mee in overweging te nemen:

 • Extra kosten: vaak komen er extra kosten bij door inklaringskosten en BTW. Deze moet je wel meenemen in je formule berekening.
 • Formaat en uiterlijk: je hebt de kristallen niet in het echt gezien. Het formaat of uiterlijk kan afwijken van wat je in de live show gezien hebt.
 • Klachtenafhandeling: als iets beschadigd of kwijt geraakt is, is het lastiger communiceren en kost het veel tijd en energie om je geld terug te krijgen. 
 • Als jij hier eenvoudig kan bestellen, dan kunnen jouw klanten dit ook. Wat is jouw meerwaarde van producten die iedereen via een ‘live show’ kan kopen?

Rechtstreeks in het buitenland bestellen lijkt een interessante optie, maar je kan soms voor verrassingen komen te staan. Denk goed na als je dit wil gaan doen!

Stap 6: Kristallen verkopen

Nu is het tijd om te gaan verkopen! Je hebt mooie spullen gekocht en die wil je natuurlijk gaan verkopen. Als het goed is heb je bij stap 1 nagedacht over hoe je dit wil gaan doen. Nu kun je aan de slag met je webshop, je eigen live show of een kraam op de beurs! Veel succes en we zouden het leuk vinden als je binnenkort een keer naar het Kristal Kartel in Halsteren komt om inkopen te doen!