Amethist: Een ontdekkingstocht in het hart van Brazilië

Op zoek naar Amethist in het hart van Brazilië

Heb je je ooit afgevraagd waar het prachtige paarse kristal amethist vandaan komt? Wat de arbeidsomstandigheden zijn en waar het gewonnen wordt? Wij gingen de uitdaging aan en wilden met eigen ogen gaan bekijken of het ethisch verantwoord is om in Brazilië in te kopen. We stapten in het vliegtuig en vlogen naar het zuidelijke gedeelte, Rio Grande do Sul.

Amethist kerk en oude mijnschachten

Een kerkje in Brazilië dat volledig met amethist is bedekt.

We werden hartelijk ontvangen door een gids die ons de komende dagen meenam op ontdekkingstocht langs de mijnen en de werkplaatsen. We bezochten verschillende plaatsen, waaronder een lokaal kerkje waarbij alle wanden volledig uit amethist kristallen bestaan, en een oude amethist mijn die omgebouwd was tot een buffetrestaurant. We bezochten ook een mineralen museum en wandelden door de oude mijngangen. Hier kregen we een privé tour en zagen hoe de mijnbouw er vroeger aan toe ging.

Een echte amethist mijn

Amethist geodes fonkelen in de gangen van een amethistmijn
De volgende dag gingen we op zoek naar een echte mijn. We volgden een neefje van onze gids op de motor over zanderige en smalle landweggetjes. Uiteindelijk kwamen we aan bij een verscholen gat in de rotswand bewaakt door een hond. Na wat overleg mochten we de mijn in. Eenmaal binnen zagen we de gereedschappen van de mijnwerkers, zoals pneumatische boren, en kregen we uitleg over het proces van het winnen van amethist.

Productiefaciliteiten van amethist en agaat

Amethist en agaat ethisch verantwoord bewerkt in de productiefaciliteit

Daarna bezochten we diverse productiefaciliteiten, zoals de werkplaats waar de kristal geoden gezaagd worden, een agaat bewerker en een bedrijf dat gespecialiseerd is in ‘roze amethist’. We zagen dat alle medewerkers goed uitgerust waren met gehoorbescherming, stoffilter en handschoenen. Ook werd er overal rekening gehouden met de veiligheid, waardoor we met een gerust hart konden inkopen.

Conclusie

Ethisch verantwoorde Amethist bij de mineralen groothandel Kristal kartel

Al met al hebben we een geweldige reis gehad, waar we veel hebben geleerd over de amethist productie in Brazilië. We kunnen met een gerust hart amethist en agaat aanbieden voor een eerlijke prijs, gewonnen en bewerkt in goede omstandigheden.

1 gedachte over “Amethist: Een ontdekkingstocht in het hart van Brazilië”

  1. Pingback: Wanneer spreken we van een mineraal, kristal of edelsteen?

Reacties zijn gesloten.